Tjejer/kvinnor borde ingenting

Ibland stöter jag på ett resonemang som känns mitt-i-prick. Du vet, känslan av att få dina egna tankar perfekt summerade, perfekt klädda i ord. En sådan känsla infann sig när jag såg att en bloggare skrivit att tjejer/kvinnor borde ingenting när det gäller deras utseende. Hur många gånger har vi inte hört påståenden såsom "Kurvigt är bäst", "Hon ser ju gravid ut!", "Hon är alldeles för mager, det är ju inte fint", o.s.v, etc. 
 
  1. Hur vet du att personen i fråga inte vill se ut just så som hon ser ut, för att det - enligt henne - är bäst?
  2. Hur vet du att personen i fråga har valt att se ut så som hon ser ut - kanske är det, av någon anledning, svårt för henne att se ut på ett annat sätt trots att viljan och/eller behovet finns där.
  3. Varför ska vi gå runt och tänka på andras utseende och tänka att de inte är bra som de är? Vad exakt har vi för anledning till det? Vad exakt har vi för anledning att skapa och återskapa en utseendehets som framför allt berör det kvinnliga könet?
  4. Än viktigare: varför ska vi uttala våra tankar högt? Vad exakt har vi för anledning till det? Vad exakt har vi för anledning att inkräkta på den personliga integriteten på det sättet?
 
Om vi alla, var och en, kunde låta bli att slänga ur oss påståenden, frågor och kommentarer som visar på att ensklida personerns utseende inte är bra nog, skulle vi göra världen en tjänst. Som enda undantagsfall finns den situation där du har misstankar om att någon nära till dig riskerar sin fysiska och/eller psykiska hälsa och du vill bidra till att försöka förhindra det. I samtliga andra fall tycker jag att du ska fråga dig, innan du avslutat en tanke och framför allt innan du slängt ur dig något, om du verkligen har tolkningsföreträde i situationen och om ditt påstående på något sätt är till hjälp för någon annan. Inte? Då kan du lägga ner. Tack på förhand.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0